Inrikesminister Mikael Damberg om dådet i Vetlanda

Uppdaterad
Publicerad

Dådet i Vetlanda rubriceras som försök till mord, men polisen utreder eventuella terrormotiv.

– Det är självklart att man tittar på om det finns terrormotiv bakom, det måste man gå till botten med, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i Morgonstudion.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) kommenterade på torsdagsmorgonen dådet i Vetlanda.

– Jag blir förbannad, tankarna går till de anhöriga och de som är skadade. Vi hoppas att de här människorna kommer hem säkra igen, säger han.

Våldsdådet i Vetlanda

Vad vet du om det eventuella terrormotivet som polisen utreder?

– Regeringen får kontinuerliga uppdateringar från polisen och säkerhetspolisen, men det är myndigheterna som kommunicerar vad de vill gå ut med och hur långt de har kommit i utredningsarbetet. Men jag tycker absolut inte att det är konstigt att polisen utreder både försök till mord och i fall det finns eventuella terrorkopplingar. Det är fullt rimligt att man går till botten med det, men det är polisen som leder utredningsarbetet.

– Terrordåd kan inträffa i Sverige, men Sverige är mer förberett i dag än efter terrordådet på Drottninggatan.

Hyllar polis och vårdpersonal

Det var vid 15-tiden på onsdagen som polisen larmades till Bangårdsgatan i Vetlanda efter att flera personer blivit angripna av en man med ett tillhygge. Vad för slags föremål det handlade om är ännu oklart.

– Jag känner en stolthet över de som arbetar i sjukvården och över polisen som tre minuter efter att de var på plats lyckades gripa och omhänderta den här gärningspersonen. I dag kommer det att vara väldigt mycket poliser i Vetlanda för att öka tryggheten och ta reda på vad som har hänt.

Se SVT Nyheters direktsändning om Vetlandadådet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsdådet i Vetlanda

Mer i ämnet