”Inte nödvändigtvis rasism”

Uppdaterad
Publicerad

Kommunen och polisen menar att det inte nödvändigtvis handlar om rasistiskt våld som somalierna i Forserum utsatts för.

Kommunalrådet Anders Karlsson (C), inledde presskonferensen med att säga att det inte är säkert att det som somalierna i Forserum utsatts för har rasistiska förtecken. Ungdomsgänget som är anmälda för brotten är sedan länge kända i Forserum för andra typer av brottslighet.

Har gänget misshandlat andra tidigare?
-Jag kan det inte i detalj. Jag vet att vi har haft en allmän strulighet och störningar här i Forserum, säger Anders Karlsson.

Den tjänsteman i Nässjö som är ansvarig för integrationsfrågor, är inne på samma linje som kommunalrådet.

– Det är också väldigt viktigt att man tittar på samhället i stort. Att man inte direkt tänker att det här har att göra med att man är från Somalia eller från något annat land. Man måste titta på vad som faktiskt har hänt och vad ska vi som samhälle ta oss an för att inte sådana här saker ska hända, säger Helen Tarenius chef Nässjö lärcenter.

Barnen ska känna sig trygga
Men faktum kvarstår. Somalierna känner sig otrygga och uppmanas av somaliska föreningen att flytta från Forserum. I dag stannade dessutom 13 av 14 barn hemma från skolan.

-Vår ambition är ju att tala om för de att de ska känna sig trygga och att det ska fungera framåt. Det går inte att snacka någon till trygghet utan det visar vi genom handling. Vi kommer att vidta de åtgärder som behövs för att barnen ska ha en trygg väg till skolan, säger Anders Karlsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utsatta somalier i Forserum

Mer i ämnet