Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Isac Hesselgren visa sin översvämmade trädgård i klippet, och hör vad han gjort för att skydda sin fastighet. Foto: Ebba Öberg/SVT

Isacs trädgård i Anneberg svämmar över när det regnar

Publicerad

Det rinner en bäck genom Isac Hesselgrens tomt i Anneberg. Men vid skyfall svämmar den över och fyller hans trädgård med vatten.

– Det går ju inte en kväll när det regnar utan att man är orolig och går ut och tittar, säger han.

Anneberg utanför Nässjö är ett litet samhälle som förra året drabbades hårt av skyfallet som kom under sommaren. Isac Hesselgren och hans sambo hade då ägt sitt hus i knappt ett år, när trädgården svämmade över.

– Det var vatten till knänivå och jag fick en bil förstörd. Sen har det säkert varit vatten i verkstan ett 20-tal gånger efter det, säger han.

Se bilderna på Isacs översvämmade trädgård i klippet ovan.

Ett 60-tal dagvattenbrunnar

Enligt avloppskartor, som Isac Hesselgren fått från Nässjö kommun, är det ett 60-tal dagvattenbrunnar som leds ut i bäcken. Enligt honom är brunnarna den främsta anledningen till att bäcken svämmar över.

– Skogens vatten har aldrig varit ett problem, utan det är när regnet kommer som det blir bekymmer. Det är många kubik som ska ner i 65 brunnar, säger han.

Gamla kartor

Men att peka ut någon ansvarig är lättare sagt än gjort enligt kommunen.

– Det är flera faktorer som gör att vattenflödet är stort här. De kartor som Isac har är gamla och inte inventerade. Så det är inte alls säkert att alla brunnarna leder ner till bäcken, säger Anna Tomasdotter, planeringsingenjör på Nässjö kommun.

Nässjö kommun har en ny vattentjänstplan, där gatan Isac Hesselgren bor på är ett prioriterat område.

– Vi ska se över vattenledningarna och göra vad vi kan för att minska belastningen på vattendraget, säger Anna Tomasdotter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.