Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
LRFs ordförande vill att 90 procent av vildsvinsstammen ska skjutas av, men Jägarförbundet är tveksamma, se Hans Andersson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet i klippet ovan. Foto: SVT

Jägareförbundet i Jönköpings län tveksamma till ökad vildsvinsjakt

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har gått ut med att de vill sänka vildsvinsstammen med 90 procent. Men det är något som Jägareförbundet i Jönköpings län ställer sig tveksamma till.

– Vi tycker att det är en överreaktion, säger Hans Andersson, jaktvårdskonsulent på Jägareförbundet.

Under onsdagen gick Lantbrukarnas Riksförbunds ordförande Palle Borgström ut med ett krav på att minska vildsvinsstammen med 90 procent. Det var i en debattartikel som publicerades i Aftonbladet.

Men Jägareförbundet i Jönköpings län ställer sig tveksamma och tror inte att ökad jakt kan minska risken att svinpesten sprids.

– Ökad jakt kan leda till mer störning och rörelse och riskera att smittan sprids, säger Hans Andersson.

LRF i Jönköping positiva till minskning

– Lantbrukarnas riksförbund har sagt i många år att stammen måste minska. Men antal vill jag inte säga något om, utan det handlar om att det ska minska så pass mycket att vi inte har några problem, säger Johan Nyman på LRF Jönköping.

I klippet berättar Hans Andersson mer om varför Jägareförbundet inte vill minska vildsvinsstammen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.