I klippet får du följa med när Janni och Viktor vigdes av Erik Lindfelt utanför Rosenlunds herrgård i Jönköping. Foto: SVT/Johannes Tolf

Här sker borgerliga vigslar på löpande band: ”Man får det ju gjort”

Uppdaterad
Publicerad

De hade pratat om ett kyrkligt bröllop med runt 60 gäster. Men coronapandemin satte käppar i hjulet och istället valde paret Janni och Viktor att viga sig borgerligt.

– Man får det ju gjort, säger Viktor med ett leende på läpparna.

Det kan närmast liknas vid löpandebandprincipen när par efter par i snabb takt vigs på Rosenlunds herrgård i Jönköping. Dagen då SVT är på besök är det elva par som ska gifta sig. Janni och Viktor, som efter vigseln har efternamnet Gustafsson, är ett av paren.

I klippet ser du deras vigsel.

– Vår tanke var från början att ha ett större bröllop med släkt och vänner i kyrkan. Men under rådande omständigheter valde vi borgerlig vigsel. Vi har ju barn och hus ihop och kände att vi måste ta tag i det ändå, säger Janni Gustafsson.

Klarade sig utan regn

En liten stund innan det är dags för deras vigsel spöregnar det och ser tämligen dystert ut för paret som gärna vill att ceremonin sker utomhus. Men de har tur och vigseln löper på med enbart några lättare droppar från himlen. Fem minuter senare är de av vigselförrättaren Erik Lindfelt förklarade man och hustru.

– Det känns jättebra och nu har min nervositet släppt, säger Janni efteråt.

Paret hade några anhöriga som bevittnade vigseln, betydligt färre än det 60-tal som de från början hade tänkt sig.

Många har fått tänka om

Många blivande brudpar har fått tänka om kring sina bröllopsplaner under pandemin med tanke på restriktionerna kring stora folksamlingar. I Svenska kyrkan Jönköping har bokningarna kraftigt minskat. Samtidigt som bokningar blivit färre i kyrkans regi har det varit raka motsatta effekten med de borgerliga vigslarna på Rosenlunds herrgård.

– Jag tror att coronan kan spela in, säger Janni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.