Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se i klippet hur det går till när Mats Grimfoot bekämpar spridningen av jättelokan i Hornåns naturreservat utanför Habo. Foto: Irma Hellman/SVT

Jättelokan bekämpas i länets naturreservat

Uppdaterad
Publicerad

Jättelokan kan producera upp till 100 000 frön per säsong som i sin tur kan ge upphov till nya giftiga växter. Därför bekämpar länsstyrelsen just nu växten genom att plocka upp dem från marken – ett arbete som kräver heltäckande klädsel och god kondition.

Den invasiva arten jätteloka har en oroande spridning i länet, enligt länsstyrelsen. Växten är både giftig och ett hot mot den biologiska mångfalden. Just nu arbetar företaget Väg och miljö, på uppdrag av länsstyrelsen, med att bekämpa växten.

– Alla gröna delar innehåller en kemisk beståndsdel som har en förmåga att krypa in i huden och får man solljus på den huden då får man brännskadeliknande problem som kan kvarstår i flera år. Så man ska vara väldigt försiktig, säger Mats Grimfoot som är arbetsledare.

Bekämpning pågår under flera år

Bekämpningen av växten pågår i naturreservaten Hornån utanför Habo, Västanå och Sjöbegen utanför Gränna. Det är ett arbete som kommer pågå i upp till tio år eftersom jättelokans frön kan leva i marken lika länge. Därför behöver länsstyrelsen komma tillbaka till samma platser för att plocka bort eventuella nya plantor.

– De senaste tio åren har vi sett att vår kunskap om arten har ökat. Spridning har varit ganska konstant. Ju fler plantor som växer upp och blommar, desto snabbare kommer spridningen att ske i framtiden, säger Niklas Lindell som är handläggare för invasiva främmande arter på länsstyrelsen.

Se vilken skyddsklädsel som krävs och hur det går till att bekämpa jättelokan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.