Kolla in den välmående 50-åringen! Foto: Ulrica Abrahamsson

Jätten Vist har stått vid E4 i Huskvarna i 50 år

Uppdaterad
Publicerad

Ett av Sveriges mest kända landmärken firar i år 50 år. Jätten Vist i Huskvarna har stått längs med E4 där över 70 000 bilar passerar varje dag.

– Hans placering är ju helt fantastisk, säger Thomas Ahlebro, verksamhetsledare på intresse- och företagarföreningen Huskvarna Javisst.

I dag kommer Jätten Vist att få besök. Det är förskolebarnen på Hallon Ett i Huskvarna som ska fira honom.

– De har målat teckningar och skrivit frågor till Jätten.

Stal uppmärksamhet

Jätten Vist gjordes av gammalt virke av den världsberömde, nu avlidne, konstnären Calle Örnemark, som bodde i Gränna. Han var själv med när Jätten Vist renoverades för fyra och ett halvt år sedan.

– Han var inte själv så förtjust i Jätten Vist, säger Christer Möller, som under flera år följde Calle Örnemark och filmade.

– Han tyckte att den stal för mycket uppmärksamhet från hans andra verk. Han gjorde ju massor av tavlor och andra skulpturer som finns över hela världen.

Hur mår Jätten idag?

– Han mår som de flesta 50-åringar idag, fantastiskt, säger Thomas Ahlebro. Han kan säkert stå 50 år till.

Den gamla sägen om Jätten Vist säger att han tog en tuva och slängde i Vättern för att hans fru skulle kunna kliva över från västra till östra sidan. Den tuvan blev sedan Visingsö.

Och just var fru Vist är någonstans nu är en av frågorna som förskolebarnen kommer ha med sig till Jätten.

– Jag har hört att de spekulerar om ifall hon är gravid, säger Thomas Ahlebro. Vi får se vad Jätten har för svar till dem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.