JO-anmäler efter krav på vaccinpass – ”Strider mot mänskliga rättigheter”

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 december blev det krav på vaccinpass för alla evenemang på över hundra personer. Elisabeth Norberg i Taberg är en av många ovaccinerade som har reagerat och nu valt att JO-anmäla.

– Jag känner att det här strider mot mänskliga rättigheter, vi måste visa att det här är fel, säger Elisabeth Norberg.

Andra åtgärder

Hon menar på att det ska vara en fri vilja att ta vaccinet och att det finns andra lösningar för att minska smittspridningen än att införa obligatoriskt vaccinpass.

– Jag har inget emot att ta ett test för att visa på att jag är frisk, men det får jag inte. Det är såklart viktigt att bromsa smittan, men jag undrar om man gör det här för att bromsa smittan eller för att tvinga alla att vaccinera sig, säger Elisabeth Norberg.

Många JO-anmälningar

Elisabeth har tillsammans med många andra gått ihop på sociala medier för att gemensamt visa sitt motstånd mot vaccinpassen. Det har resulterat i att JO fått in runt niotusen anmälningar de senaste veckorna.

I klippet ovan hör du Elisabeth Norberg resonera kring vad hon anser är fel med kravet på de nya vaccinpassen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.