Foto: SVT/Skärmdump

JO lägger ner ärende mot Jönköping University

Uppdaterad
Publicerad

Justitieombudsmannen (JO) väljer nu att lägga ner Språkrådets anmälan mot högskolan i Jönköping.
Språkrådet anmälde skolan efter namnbytet till engelska.

JO-anmälan gjordes av Harriet Kowalski och Catharina Nyström Höög, avdelningschef respektive forskningsledare vid Språkrådet.

De hänvisade till språklagen och menade att ”när viktiga institutioner i samhället (...) ges namn på engelska i stället för på svenska signalerar det att engelska är ett viktigare, och kanske till och med bättre språk än svenska”.

Men nu lägger alltså JO ner ärendet. Motiveringen är att högskolan i Jönköping inte är en myndighet.

”Det är i princip bara myndigheter och deras anställda som står under JO:s tillsyn. JO har inte tillsyn över Jönköping University när det gäller frågan om namnbytet”, står det i beslutet.

Högskolan i Jönköping drivs som en stiftelse.

De vill i dag inte kommentera JO:s beslut att lägga ner ärendet.

– Vi tycker att det är ett bra namn eftersom det symboliserar att vi är en internationeell aktör. Vi ville ha ett och samma namn att kommunicera både i Sverige och internationellt, har högskolans prorektör Lars Niklasson sagt till SVT Nyheter Jönköping tidigare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer