Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du Douglas Grunditz, Noah Sjölin och Joel Svensson om förslaget på nya körkort för A-traktorer. Foto: Malva Lund Hanefjord

Joel, 17: ”Jag hade inte kommit till skolan utan A-traktor”

Uppdaterad
Publicerad

Vaggeryds ungdomar är kritiska till EU-parlamentets förslag om att höja åldern på körkort för A-traktor. Men att få köra 45 kilometer i timmen istället för 30 tilltalar mer.

EU-parlamentet föreslog i dag att höja åldern på körkort för A-traktor från 15 till 16 år. Det skulle innebära att förarna måste ta ett B1-körkort istället för AM-körkort och får köra 45 kilometer i timmen istället för 30.

– Det har varit många olyckor så det känns bra att man får lära sig mer, säger Douglas Grunditz.

”För säkerhetens skull”

Säkerhet är viktigt för Vaggeryds ungdomar, i alla fall när det gäller trafiken. Det var blandade åsikter till förslaget om att höja åldern från 15 till 16 år, men är det något de flesta är överens om är det att säkerheten ska sättas först.

– Vi är ungdomar och säkerheten är viktig, säger Joel Svensson.

Hör några av Vaggeryds unga dela sin åsikter om att höja åldern för A-traktorkörkortet i videon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.