Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten, deltog under onsdagen vid länets samverkansmöte. Foto: Jonas Ekströmer / TT

Johan Carlson: ”Det finns utmaningar i Jönköpings län”

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagen deltog Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson vid länsstyrelsens samverkansmöte om coronaläget i Jönköping län. Länets smittkurvor skiljer sig från övriga landets och en av anledningarna till det är tillverkningsindustrin.

Kurvorna för smittspridningen av coronaviruset i Jönköpings län är plattare än exempelvis grannlänens. Men samtidigt finns inga djupa dalar. Just nu är smittspridningen dessutom rekordhög och dominansen av den så kallade brittiska mutationen är störst i landet, 92 procent av alla smittade här.

Svårt med distansarbete

Den analys av smittspridningen som gjorts och som Johan Carlson idag informerades om, pekar bland annat mot den stora tillverkningsindustrin i länet. Den gör det svårt att exempelvis jobba på distans.

Corona Jönköping

– Det finns en problematik när det gäller arbetsplatserna i Jönköpings län. Men arbetsgivarna kan göra mer för att minska riskerna, säger Johans Carlson.

Han säger att det är ett fortgående arbete, men lyfter också fram problematiken som finns när det gäller tillverkning, transport och logistik.

– Det är en av de stora smittkällorna här eftersom man inte kan arbeta hemifrån. Då måste man se över förhållandena på arbetsplatsen; trånga utrymmen, hur man äter, omklädningsrum och så vidare.

Kontakt med arbetsgivare

Men Johans Carlson öste även beröm över länets samordning när det gäller att försöka minska smittspridningen.

– Jag är imponerad över vad som görs och de analyser man har gjort. Man har bra grepp över de problem och förutsättningar som finns.

Men borde mer ha gjorts tidigare med tanke på smittspridningen på arbetsplatserna här?

– Jag fick det här till mig idag. Man har det näringsliv man har. Det gäller att man arbetar hårt med det.

Enligt landshövding Helena Jonsson är inga vidare åtgärder planerade för arbetsplatserna just nu.

– Vi har fortlöpande gjort analyser.

Men har tillräckligt gjorts?

– Den frågan kan man alltid ställa. Vi har kontakt med arbetsgivare för att understryka detta. Men kommer kontakta ännu fler. Det är ett oförtröttligt arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet