Johann träffades av en raket på näsan. Som tur var åkte den ner på marken innan den small. Foto: Arkiv SVT/Privat

Johann träffades av nyårsraket i ansiktet

Uppdaterad
Publicerad

Nyårsfirandet i centrala Tranås slutade i katastrof för Johann Bergquist. Det var stökigt på torget och plötsligt träffades han av en nyårsraket rakt i ansiktet.

– Jag såg bara att det pissade blod överallt, säger han.

Johann Bergquist hade tagit sig till torget med familj och bekanta för att fira det nya året. Men strax innan tolvslaget kom plötsligt en fyrverkeripjäs flygande.

– Jag hann bara uppfatta något som såg ut som en grön kork och sedan slog den mig rätt i ansiktet. Det kändes som om hela ansiktet gick åt skogen, säger han till SVT Nyheter Jönköping.  

Johann höll sin mössa för ansiktet för att stoppa blödningen och han berättar att det tog en stund innan han förstod hur allvarlig skadan var.

– Jag var rädd mina tänder flugit och jag kände efter så de var kvar.

”For raketer mellan bilarna”

Sällskapet Johann var med lyckades få tag på några poliser och han fick hoppa in i en av polisbilarna. Snart kom även en ambulans.

– Det for raketer mellan bilarna och var väldigt stökigt, berättar han.

Efter att han blivit omplåstrad i ambulansen blev han körd till Höglandssjukhuset i Eksjö av en familjemedlem eftersom hans tillstånd inte bedömdes som livshotande.

Där fick han reda på att han måste vidare till länssjukhuset Ryhov. I Jönköping konstaterade läkare att hans näsa var krossad och han fick opereras.

Behövde sys

Den behövde även sys med ett tiotal stygn.

– Det kommer bli ärr och näsan kommer bli lite sned. Men läkarna sa att jag hade tur. Strax efter att raketen slagit i exploderade den. Den kunde exploderat i ansiktet på mig, säger Johann Bergquist.

Enligt Tranås Tidning kommer nu Tranås Handel arbeta för att stökigheterna på nyårsafton inte upprepas nästa år.

– En sådan olycka ska inte behöva hända. Vi vill ha ett trevligt, säkert firande där vi tillsammans räknar ner till tolvslaget, säger Pär-Anders Davidsson, vd för Tranås Handel, till tidningen.

Johann Bergquist såg inte vem som sköt fyrverkeriet i hans ansikte, men har polisanmält händelsen. Han är nu sjukskriven.  

– Jag har väldigt ont och det känns psykiskt jobbigt. Jag känner inte för att ge mig iväg någonstans och vill bara stanna inomhus, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.