Delad bild. Vänster: person i kavaj utomhus. Höger: demonstration med röda fanor på gågata.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du 19-årige Johannes Öhrn, distriktsordförande för SSU Jönköpings län berätta hur han tror att unga kan återfå förtroendet för politiken. Foto: Johannes Tolf/SVT

Johannes Öhrn, 19: Så kan ungdomar återfå tron på politik

Uppdaterad
Publicerad

Runt om i landet har det i dag varit 1 maj-demonstrationståg. Men Ungdomsbarometerns senaste generationsrapport visar en minskning i intresset för samhällsfrågor och politiska identiteter bland dagens ungdomar. Det har 19-årige 1 maj-talaren Johannes Öhrn i Jönköping märkt av.

Många av de politiska frågor som dominerat samhällsdebatten de senaste åren ses av färre unga som viktiga. Det visar Ungdomsbarometerns senaste generationsrapport, som är baserad på intervjuer med över 17 000 ungdomar mellan 15 och 24 år. Det syns en kraftig minskning av andelen unga som identifierar sig med politiska identiteter som feminist, antirasist eller miljövän.

Resultaten visar på en nedgång för idealismen, där konservativa värderingar tar över i vissa frågor.

Johannes Öhrn: Politikerna behöver nå unga män

Rapporten visar också ett svagt minskande intresse för samhällsfrågor generellt under de senaste tio åren.

Johannes Öhrn har märkt av detta. Han är distriktsordförande för SSU Jönköpings län och har i dag 1 maj-talat i Eksjö och Jönköping.

– Framförallt behöver politiken nå de unga männen, för de är mest skeptiska till politiken, säger han.

I klippet ovan hör du hur han tror att unga kan återfå förtroendet för politiken.

Skepsis mot demokratin bland ungdomar

Förra årets generationsrapport visade att svenska ungdomar fått en mer pessimistisk syn på demokrati och politik. Fler än hälften svarade att de inte tror att politikerna kan lösa samhällsproblemen.

Även om de allra flesta unga höll med om att demokrati är det bästa styrelseskicket angav 13 procent att de helt eller delvis tog avstånd från påståendet ”Demokrati är i alla lägen det bästa systemet för att styra ett samhälle”. En femtedel av de unga killarna tog avstånd från påståendet. Nu görs en uppföljning på den studien:

– Vi följer upp den frågan i en studie vi gör under maj och som eventuellt publiceras delar av under hösten, säger Ulrik Hoffman, vd för Ungdomsbarometern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.