Alexandra Engen under EM i Mountainbike i Huskvarna 2016. Foto: Mikael Fritzon / TT

Jönköping blir centrum för svensk cykelsport

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun kommer att bli ett nationellt cykelcentrum och säte för Svenska Cykelförbundets kansli och verksamhet. Det står klart efter att kommunstyrelsen på tisdagen beslutade om en avsiktsförklaring mellan kommunen och förbundet.

Sedan årsskiftet har en dialog pågått mellan Jönköpings kommun och Svenska Cykelförbundet och nu är alltså parterna överens.

– Vi är otroligt glada att Svenska Cykelförbundet vill flytta till Jönköping. Tillsammans för vi redan nu konkreta diskussioner om hur vi tar nästa steg. Samarbetet kommer också att ge ytterligare kraft i arbetet med att göra Jönköping till en cykelstad, säger Ann-Marie Nilsson, kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Vill samla allt på en plats

Parterna ska tillsammans verka för att förbundet flyttar sitt säte, kansli och övriga lokaler till Jönköpings kommun. Dessutom ska man också verka för att Sanda Idrottscentrum i Huskvarna ska innefatta riksintag för en eller flera av de sju tävlingsdiscipliner inom cykelsporten.

– I Svenska Cykelförbundets långsiktiga strategi var visionen om ett cykelcentrum, där vi kunde samla alla våra olika verksamheter, en viktig komponent. Att vi nu tillsammans med Jönköpings kommun kan förverkliga detta känns helt fantastiskt. Här finns goda träningsmöjligheter och flera aktiva föreningar med erfarenhet av att arrangera större cykeltävlingar, säger Stefhan Klang, ordförande i Svenska Cykelförbundet.

Viktigt för turismen

Under 2016 arrangerades EM i Mountainbike i Huskvarna vilket blev en succé bland annat för turistnäringen. Och cyklingen är ett viktigt bidrag för att stärka Jönköpings kommun som besöks- och turistmål, menar Patrik Olderius som är VD för Destination Jönköping.

– Med vårt unika läge och nästintill perfekta förutsättningar för cykling har Jönköping på kort tid etablerat sig på den stora cykelkartan. När vi nu blir centrum för svensk cykel tar vi nästa kliv. Cykling är en växande livsstilssport och detta kommer på sikt att skapa fler reseanledningar hit och bidra till en ökad turism, säger Patrik Olderius, VD för Destination Jönköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer