Nu måste Jönköping betala tillbaka 105.500 kronor som kommunen fått i stadsbidrag för läxhjälp. Foto: SVT

Jönköping får bakläxa om läxhjälpen

Uppdaterad
Publicerad

Ansökningarna om läxhjälp på Jönköpings skolor är hela tolv gånger större i år än förra året, skriver Jönköpings-Posten. Skolornas ansökningar om statsbidrag har på ett år ökat från 355 till 4.395.

Samtidigt ger Skolverket kommunen bakläxa för att förra året inte ha hjälpt tillräckligt många elever. Skolverket kräver därför tillbaka 105.500 kronor av det statsbidrag som betalades ut för läxhjälp till Jönköpings kommun.

Enligt kommunen kan en förklaring vara att Jönköping kan ha organiserat arbete på ett sätt som inte helt motsvarar de kriterier som ställts upp för bidraget.

– Statsbidraget har styrda kriterier och vi har kanske behövt organisera oss på ett sätt som faller utanför den givna ramen. Så trots att man anordnat hjälp och stöd kan man samtidigt inte vara berättigad statsbidraget, säger David Norrfjärd till Jönköpings-Posten.

Statsbidraget ska användas till kostnader för lokaler och lönekostnader för personal och omfattar högst 1 000 kronor för varje elev som vill delta i läxhjälp. Förra året fick Jönköpings kommun en miljon i statsbidrag för läxhjälp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.