Under söndagsförmiddagen kommer invigningen att hållas i Ceciliakyrkan i Jönköping. Foto: Sarah Larsson

Jönköping får sin första rumänsk-ortodoxa kyrka

Publicerad

Under förmiddagen invigs den första rumänsk-ortodoxa kyrkan i Jönköpings historia. Ceremonin har stor betydelse för kyrkans 400 medlemmar.

– Det blir en speciell dag för oss som församling, för kyrkan och för Jönköping, säger Ovidiu Theodor Bancila som är präst i församlingen.

Den rumänsk-ortodoxa församlingen har funnits i Jönköping sedan 1972 men först 2009 började man ha regelbundna gudstjänster. Nu kommer den rumänsk-ortodoxa kyrkan officiellt invigas, i Ceciliakyrkan.

– Det blir som kyrkans dop. Tills nu har det bara varit en byggnad. Från och med söndag blir det vår kyrka, Ovidiu Theodor Bancila som är präst i församlingen.

Medlemmarna blir fler

Den rumänsk-ortodoxa kyrkan i Jönköping har runt 400 medlemmar men Ovidiu uppskattar att det finns runt 1.000 personer i Jönköping med den rumänsk-ortodoxa kyrkotillhörigheten.

– Vi bara växer och växer. Vi har ungefär dubbelt så många medlemmar som för åtta år sedan.  

Vad kommer invigningen betyda för era medlemmar?

– Det är en stor sak för alla ortodoxa, inte bara från Rumänien. Många vill känna sig som hemma när de kommer in i en kyrka, det kan man göra nu, säger Ovidiu Theodor Bancila.

Till invigningen kommer ett 40-tal präster och religiösa företrädare från hela världen. Även den svenska biskopen kommer vara på plats och metropoliter från Rumänien och Tyskland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.