Före detta äldreboendet Västerhäll i Tenhult blir nu evakueringsboende för flyktingar från Ukraina. Foto: Jönköpings kommun

Jönköping har 100 platser för flyktingar klara

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings kommun har via länsstyrelsen fått en begäran från Migrationsverket om att bidra med evakueringsbostäder och redan nästa vecka kommer 100 platser stå klara.

– Vi kan redan på måndag få fram 100 evakueringsplatser för nyanlända flyktingar från Ukraina, säger Ann-Marie Nilsson (C), kommunstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Redan när Rysslands invasion av Ukraina inleddes för två veckor sedan drog Jönköpings kommun i gång arbetet med att se över vilken kapacitet kommunen har för att ta emot flyktingar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Migrationsverket gick under torsdagen ut med en hemställan till landets länsstyrelser om att det omedelbart behövs 3 000 nya platser, samt ytterligare 9 000 platser skyndsamt. Hur många av dessa som återfinns i Jönköpings län är oklart.

Behov av extra sängar

Men 100 platser kommer alltså stå klara i Jönköping på måndag och det är det före detta äldreboendet Västerhäll i Tenhult som är aktuellt och kan rymma upp till 150 platser. Kommunen tror att ytterligare ett par hundra platser ska kunna ordnas inom kort.

– Boendeplatserna finns på lite olika håll i kommunen. Just nu beställer vi extra sängar, sängkläder och ser över vilken organisation och personal vi behöver kring de här boendena, säger Samuel Nyström.

Tillfälligt boende

Kommunen har också lagt ut länkar för privatpersoner som har boende och som vill anmäla det på sin hemsida.

Evakueringsboenden är en temporär boendeform dit flyktingar kommer i ett första skede. I ett senare skede brukar flyktingar anvisas till ett mer stadigvarande anläggningsboende för att därefter flytta till eget boende.

I klippet ser du hur Värnamo kommun förbereder sig för att ta emot flyktingar från Ukraina

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jönköpings län och kriget i Ukraina

Mer i ämnet