Jönköping vill säkra upp sina invånare

Uppdaterad
Publicerad

Reflexer kan vara skillnaden på liv och död när man rör sig ute i mörkret. Nu delar Jönköpings kommun ut 3000 reflexer till kommuninnevånarna.

De allra flesta mörkerolyckorna sker i tätbebyggda områden för trots att det finns gatubelysning så betyder det inte att man syns. En reflex gör att man syns bättre och därmed minskar även antalet olyckor.

Skulle det även regna eller snöa syns man ännu sämre. Därför bör en reflex placeras långt ner på armar eller ben och bör bytas var tredje år.

En undersökning som försäkringsbolaget IF har gjort visar att 79 procent av Jönköpingsborna använder reflex under årets mörka tid.

Samma undersökning visar att den klassiska reflexen i snöre är populärast. Närmare 30 procent pekar ut som den reflex de helst skulle använda. Tätt därefter följer slap-on-reflexen som 25 procent säger sig föredra, och reflexer påsydda på kläderna (21 %).

Här delas reflexer ut.

Kommunen delar ut reflexer mellan klockan 16.30 och 18 på torsdagen vid Juneporten och korsningen Klostergatan-Kungsgatan i Jönköping samt vid Rosengallerian i Jönköping.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.