I klippet: Hör stadsdirektören Johan Fritz förklaring till golvköpet – som får mothugg från Tom Madell, professor i rättsvetenskap.
Den 13 september 2024 gjorde Jönköpings kommuns bolag Destination Jönköping klart med Live Nation att få arrangera deltävling fem i Husqvarna garden i mars 2025. Därmed återvände Melodifestivalen till Jönköping efter 18 år.
Men bara två veckor efter att avtalet var påskrivet gick kommunens evenemangsgolv i Husqvarna Garden sönder under en humorföreställning med David Batra och Johan Glans.
Kommunen köpte golv av HV71
Eftersom leveranstiden på sådana golv är flera månader blev frågan akut. HV71 köpte då in ett arenagolv för 3,5 miljoner kronor.
Ett golv som kommunen sedan köpte av HV71. Beslutet att köpa in golvet togs av stadsdirektören Johan Fritz.
– Vi har ägt golvet i Husqvarna garden tidigare och ville göra det även fortsättningsvis eftersom det blir billigare för oss än att hyra golvet vid varje evenemang i arenan, säger han.
Kommunens agerande bryter mot lagen om offentlig upphandling eftersom inga andra leverantörer fick möjlighet att lägga anbud. Varor på över 2,4 miljoner kronor ska upphandlas och ge möjlighet till anbud från hela EU.
Riskerar skadeavgift
Stadsdirektörens agerande riskerar att leda till en upphandlingsskadeavgift för Jönköpings kommun, om Konkurrensverket får in en anmälan.
– I det här fallet kan det bli ett skadestånd på max 350 000 kronor, en tiondel av värdet av köpet, säger Tom Madell, professor i rättsvetenskap på Umeå universitet.
Kände till problemet
Det har varit känt i kommunen under en längre tid att evenemangsgolvet i Husqvarna garden behöver bytas. I februari 2024 väcktes frågan att genomföra en upphandling, men den blev aldrig av.
Fakta om otillåten direktupphandling
En myndighet som har gjort en otillåten direktupphandling kan få betala en upphandlingsskadeavgift, ett slags böter som betalas till staten.
En otillåten direktupphandling är när en upphandlande myndighet har ingått ett avtal med en leverantör utan att annonsera om att fler leverantörer kan lämna anbud.
En upphandlingsskadeavgift uppgår till mellan 10 000 och 20 miljoner kronor, men får inte överstiga tio procent av upphandlingens värde. Hur stor upphandlingsskadeavgift Konkurrensverket beslutar om beror på omständigheterna i det enskilda fallet.
Källa: Konkurrensverket