Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör åttondeklassaren Debora Hedström som fick prova på att lägga golv berätta vad som är viktigt för henne när hon ska välja utbildning. Foto: Gustaf Söderström/SVT

Jönköpings kommun satsar på ny mässa för åttondeklassare

Uppdaterad
Publicerad

Som ett startskott på årskurs åttas framtida gymnasieval satsar Jönköpings kommun på en helt ny mässa som hade premiär på Elmia i dag.

– Det är väldigt stor skillnad på hur man känner för ett yrke beroende på hur personerna man pratar med här är, säger Debora Hedström som går i åttan.

Sedan ett år tillbaka driver utbildningsförvaltningen och näringslivsavdelningen på Jönköpings kommun ett gemensamt projekt. Syftet är att stärka elevernas kunskap inför framtida val av studier och yrken, samtidigt som man jobbar med att möta arbetsgivares kompetensbehov.

– Mässan är en pilot och en liten del av ett stort projekt där vi kommer satsa på samverkan mellan skola och arbetsliv ända från förskola upp till gymnasie- och vuxenutbildningen, säger Johan Albertsson som är projektsamordnare på utbildningsförvaltningen.

Återkommande arrangemang

Tanken är att mässan ska vara ett återkommande arrangemang.

Asta Söder som går i åttondeklass på Flahultsskolan i Norrahammar är en av många elever på plats som tycker att mässan är givande.

– Man lär sig saker.

Hon är inne på att läsa ekonomi men har under dagen fått upp ögonen för tekniska utbildningar också.

Hör Asta och fler åttondeklassare berätta om vad de tänker om sitt framtida gymnasie- och yrkesval i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.