Under fredagen meddelade Jönköpings kommun att de kommer med ett lokalt stödpaket. Foto: Jönköpings kommun

Jönköpings kommun underlättar för näringslivet och föreningslivet

Uppdaterad
Publicerad

Under en presskonferens på fredagen meddelade Jönköpings kommun att det kommer med ett lokalt stödpaket som ska underlätta för näringslivet och föreningslivet.

Flera företag och ideella föreningar har det nu tufft på grund av att många är oroliga för att bli smittade av det nya coronaviruset. De näringsidkare som kanske drabbas hårdast nu är restaurang, hotell och mindre butiker.

– Vi vill agera nu i krisens början och göra det kommunen kan för att hjälpa till. Stödpaketet handlar om allt från att ge tillstånd att redan nu öppna uteserveringar, skjuta upp betalningar för hyror, el och avfall och ordna så att personal i utsatta näringar kan bli resurser i kommunens arbete, säger kommunalrådet Ann-Marie Nilsson.

Stödpaketet i sin helhet

  • Uppskjuten inbetalning från näringsidkare och ideella föreningar till Jönköpings kommun avseende hyror, tillsyn och tillstånd om kunden så begär.
  • Uppskjuten inbetalning av fakturor till näringsidkare och ideella föreningar från de kommunala bolagen Vätterhem, Junehem, June Avfall och Jönköping Energi om kunden så begär.
  • Tillåtelse att påbörja uteservering omgående utan extra kostnad. Ansökan sker enligt ordinarie rutiner.
  • Ingen avgift till kommunen för uteservering fram till den 1 juli (beslut i kommunfullmäktige i april), därefter en ny bedömning.
  • Resursutbyte mellan företag i utsatta näringsverksamheter och kommunen, där exempelvis kockar eller servicepersonal skulle kunna bidra i kommunal verksamhet.

Källa: Jönköpings kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona Jönköping

Mer i ämnet