Arkivbild. Foto: Björn Lindgren/TT

Jönköpings län bäst i landet på solceller

Publicerad

Solkraften i Jönköpings län har ökat med 84 procent under året. Det visar nya siffror från länsstyrelsens klimatråd. Och ökningen störst i hela landet.

– Det är väldigt glädjande, säger Andreas Olsson, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Ökningen kan jämföras med resten av Sverige där solenergin gick upp med 63 procent.

Andreas Olsson menar att den utökade utbyggnaden av solceller i Jönköpings län bland annat beror på att länsstyrelsen startat ett projekt för att samordna arbetet.

Drog igång tävling

En annan anledning till ökningen är enligt honom en tävling klimatrådet drog igång under året där de utmanat resten av Jönköpings län i att installera solceller.

– Därför kan vi se de resultaten och att vi lyckas bättre än övriga Sverige, säger Andreas Olsson.

Sammanlagt har 55 olika organisationer engagerat sig i tävlingen. Bland dem finns förutom alla kommuner i länet även högskolan i Jönköping, regionen och flera ideella organisationer.

– Vi på länsstyrelsen samordnar, men det är organisationerna som gör det största jobbet. Det är extra roligt att det blir så tydliga och konkreta resultat av insatserna, säger Andreas Olsson.

Alla satsar

Enligt honom var det tidigare främst kommuner som satsade på solkraft, men det är något som nu förändrats.

– Det är alla och väldigt brett vilka som satsar på solceller, säger Andreas Olsson.

Siffrorna från klimatrådet visar att den installerade effekten från länets solceller ökat från 6,5 MW till 12 MW jämfört med förra året.

Antalet solcellsanläggningar har samtidigt ökat från 429 till 784 stycken.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.