Andreas Olsson energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jönköpings län.

Jönköpings län bäst i landet på solceller

Publicerad

Intresset för att få statligt stöd för att sätta upp solceller har varit mycket stort i Jönköpings län sedan bidraget infördes för 10 år sedan. Nästan 200 miljoner kronor har beviljats.

Det innebär att Jönköpings län placerar sig högst i rankingen i landet när det gäller beviljat belopp i förhållande till invånarantalet – 546 kronor per invånare om man slår ut de närmare 200 miljoner kronorna.

Andreas Olsson, energi- och klimatstrateg på Länsstyrelsen i Jönköpings län, tror att det stora intresset för solenergi i länet beror flera orsaker.

– Vi har haft mycket fokus på solenergi här. Vi har exempelvis haft satsningen med solbilsrace, vi har ordnat solsafari, engagerat gymnasieelever som i sin tur spridit budskapet till föräldrar och så vidare.

Tror att utvecklingen håller i sig

Enligt Andreas Olsson var det tidigare främst kommuner som satsade på solkraft, men det är något som förändrats de senaste åren.

Han tror att samverkan är vägen framåt och sedan 2011 arbetar länsstyrelsen tillsammans med 60 organisationer för att accelerera omställningen till solkraft ytterligare.

Är det här en utveckling som du tror kommer att hålla i sig?

– Ja, tills vi har ett överflöd av solel, då klingar det nog av.  Men där är vi kanske om 10 -15 år. Det är bara en tidsfråga innan solceller levererar el till oss människor överallt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.