Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såg ditt tonårsrum ut såhär? På bilden syns ett rum från 2002. Nu vill Länsmuseet i Jönköping fotografera hur ungas boende ser ut idag. Foto: Jönköpings Länsarkiv/SVT

Jönköpings läns museum vill komma in i ditt hem – för att fota till framtiden

Uppdaterad
Publicerad

Jönköpings läns museum håller just nu på med ett projekt där man vill ta reda på hur trenderna kring vårt boende har ändrats genom åren. Man har siktat in sig på ungas hem och det har hänt en hel del på 20 år.

År 2002 skapades fotoprojektet ”Det egna rummet” som idag finns i Länsmuseets arkiv i Jönköping. Sen dess har inget liknande projekt genomförts, och museet saknar bilder som speglar hur vi lever idag.

Patricia Monroy, etnolog på Jönköpings läns museum, och Albin Hovlin, fotograf vill nu återskapa ”Det egna rummet” och ta nya foton av ungas hem – 22 år senare.

Väggkonsten skiljer

En stor skillnad på ett ungt hem idag och ett hem för 20 år sedan är vad som sitter på väggarna. Under början av 2000-talet täcktes väggar med affischer, flaggor och skyltar. Det är inte lika normalt idag, nu är det mer sparsmakat.

Den största skillnaden som Patricia Monroy stött på är dock teknikens utveckling i hemmet.

– 2002 var det ”tjockteven” som var modern, idag är allt platt och tekniken finns i rummet på ett annat sätt, säger Patricia Monroy.

Så här såg ett tonårsrum ut för cirka 20 år sedan. Nu vill Länsmuseet titta in i dagens tonårsrum. Foto: Jönköpings Läns museum

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.