De nya stadsbussarna i Jönköping drivs med biogas och en kompletterande elmotor. Foto: SVT

Jönköpings nya bussar drivs med biogas och el

Publicerad

Nu börjar 32 nya bussar trafikera linje 1, 2 och 3 i Jönköping. Bussarna drivs med biogas men till skillnad från andra bussar har de en kompletterande elmotor.

Med hjälp av kondensatorer lagras bussarnas rörelseenergi. Vid start, tomgång och körning med låg belastning kan de därför köras på el, vilket minskar utsläppen med mellan 15 och 20 procent, jamfört med om de bara hade använt biogas.

– Detta är de första bussarna i kollektivtrafik i Sverige, kanske i Norden, med den här tekniken. Eftersom de också har de senaste och mest effektiva motorerna för biogasdrift blir utsläppen väldigt låga, säger Charles Tholin, affärsutvecklare på Jönköpings Länstrafik, i ett pressmeddelande.

Den nya tekniken är dessutom tystare, vilket gör att det blir lägre ljud både inne i bussarna och utanför dem.

Bättre tillgänglighet

Designen beskrivs som luftigare, och ombord finns plats för två rullstolar eller fem barnvagnar. Resenärer med rullstol eller rullator kan komma ombord i de främre dörrarna.

Räfflade ledstänger vid dörrarna och upplysta stoppknappar ska göra det lättare för de som har en synnedsättning att orientera sig. Längst bak i bussen finns även en familjeyta.

De nya bussarna tas i drift under maj och juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.