Regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) vittnar om hat och hot mot politiker

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier har gett nya plattformar för personer att rikta hat och hot mot politiker. En av alla som blivit utsatt är Mia Frisk (KD) som är regionstyrelsens ordförande i Jönköping.

Det är en märkbart påverkad Mia Frisk som vi möter på Regionens hus på Rosenlund i Jönköping. Under den senaste tiden har hoten och haten gått så långt att flera inlägg på sociala medier och på sajter har polisanmälts.

– På min regionrådssida stod det hur ful, fet och äcklig jag är. En person lade upp olika ihopklippta konstiga bilder på mig från mitt instagramkonto och skrev att jag var lat medan man själv slet i vården, säger Mia Frisk.

Statsvetaren: Haten och hoten har ökat

Enligt statsvetaren Marco Nilsson är Mia Frisk inte ensam i sina erfarenheter. Han säger att haten och hoten mot politiker på sociala medier ökat under pandemin – och att det utgör ett hot mot demokratin.

Mia Frisk: ”Politiker vill hoppa av”

Mia Frisk är ingen nykomling i politiken och har haft politiska uppdrag inom Kristdemokraterna sedan 1998. Sedan 2019 har hon varit regionstyrelsens ordförande i Jönköpings län.

Hon intygar atthar hon och flera partikamrater varit mer utsatta för hot och hat under pandemin, vilket gjort att flera övervägt om det är värt att fortsätta med politiken. 

– De finns personer som inte vill kandidera och det finns personer som vill lämna sina uppdrag för att det är för tufft klimat. Jag ser det som ett hot mot demokratin. Vi ska granskas för det vi gör men jag tycker inte att man ska gå till personligt angrepp, säger hon. 

I klippet berättar Mia Frisk om hon själv har funderat på att hoppa av.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.