Foto: SVT

Jönköpingskompositör bakom Bauer-svit

Uppdaterad
Publicerad

Nu i november är det 100 år sedan konstnären John Bauer dog. För att hedra hans minne kommer en nyskriven John Bauer-svit uruppföras på kulturhuset Spira i Jönköping på söndag. Kompositören bakom verket är Jonas Valfridsson som är uppvuxen i Jönköping.

Hans intresse för musik började med gitarrlektioner på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Ganska snabbt märkte han att det var just att skriva musik han tyckte bäst.

Tidigt intresse

Intresset för att komponera musik har tagit 38-årige Jonas Valfridsson till olika musikutbildningar och även ut i Europa där han också tilldelats flera stipendier och utmärkelser.

Numera bor han i Stockholm men i helgen är han på kulturhuset Spira i Jönköping när hans Bauer-svit framförs.

– Det här är mitt största verk hittills. Det mest ambitiösa och långt också, men det kändes kul.

Ovanligt långt verk

I uppemot två år har Jonas Valfridsson arbetat till och från med verket som Jönköpings sinfonietta, Jönköpings Kammarkör och Södra vätterbygdens Folkhögskolas kör nu ska framföra. Bauer svit 1918 är 40 minuter långt vilket är ovanligt, förklarar han:

– Klassisk musik som beställs brukar inte få vara mer än uppemot en kvart. Oftast av ekonomiska själ, men också om det inte uppskattas så är det bara 15 minuter som publiken kan stå ut med.

– Jag är glad att jag fick det här förtroendet att skriva såhär långt, säger han.

Fyra rätt av fem möjliga

Att han läst på om sagokonstnären från Jönköping är tydligt när vi avslutar intervjun med de fem frågor som också ni läsare kan ta del av på vår sajt. Jonas plockar hem fyra rätt av fem möjliga. Men helt nöjd är han ändå inte.

– Det var hyfsat, säger han med ett skratt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.