Foto: Philip Naskret /SVT

Jönköpingssonen tillbaka för storroll på Spira

Uppdaterad
Publicerad

Han började sin teaterkarriär på Per Brahegymnasiets teaterlinje. Sedan dess har han gått scenskola och jobbat på teatrar över hela Sverige. Nu är Davood Tafvizian tillbaka för huvudrollen i kulturhuset Spiras stora vårsatsning Shakespeares Romeo och Julia.

– Det känns fantastiskt, det var ödet. Jag började här och nu höll jag på att säga att jag skulle avsluta här, men det ska jag inte, säger han och skrattar.

Han växte upp på Råslätt, gick högstadiet på den numera nedlagda Kungsängsskolan och verkar ganska nöjd med att ha lämnat stan. Det är bara några få saker han saknar med Jönköping:

– Ja, barndomsvännerna, förstås. Annars vet jag inte. Nä, det är nog bara dem och kebabsåsen och pizzan, förstås.

Ingen drömroll

Romeo och Julia ska spelas i fem veckor och är en del i Spiras satsning på klassiker. En klassisker om året lovar Staffan Aspegren som är konstnärlig chef, teater.

I rollen som Julia spelar Hanna Schön, ursprungligen från Karlskoga, men sedan 2009 Jönköpingsbo och i den fasta ensemblen på Spira. Så sent som i höstas spelade hon i Hamlet. Och även om Julia inte var någon roll hon drömt om så är hon glad.

– Det var en present att få den här rollen. Det var faktiskt ingen drömroll från början men ju mer jag fått jobba med den så tycker jag jättemycket om att spela Julia, säger hon.

Ångrat om aldrig spelat Romeo

– Jag skrek som en babianunge, jag gjorde en massa konstiga ljud när Staffan (Aspegren, red.s anm.) ringde och erbjöd mig rollen, säger Davood Tafvizian. Sedan åt jag en sushi och lugnade ner mig.

– Det är klart att när man sitter med en grogg i en bar när man är 60-70 år så hade man kanske ångrat om man aldrig spelat Romeo, så ja, det är en drömroll, fortsätter han.

Återupptäcka texten

Trots att Shakespeare skrev Romeo och Julia redan i slutet av 1500-talet menar regissören Stefan Marling, till vardags konstnärlig ledare på Romateatern på Gotland, att den ständigt är aktuell. Han ser också utmaningar med att ta sig an en av världens mest kända pjäser.

– Man måste återupptäcka den, som om den har dimpt ner i ett kuvert för några veckor sedan, skriven av en okänd dramatiker, som vill sätta upp den här pjäsen för första gången. Och samtidigt får man inte bli originell för originalitetens skull.

Och Davood håller med: 

– Speciellt i en religiös stad som Jönköping finns det mycket restriktioner för hur ungdomar ska vara, så det blir ju motreaktioner. Jag kommer ihåg när jag gick här på högstadiet. Det var en massa som skar sig och sådant.

Premiärnerver i kväll

– Kärleken och förbjudenheten är evig och system och lagar som inte alla vill passa in i kommer ju också alltid finnas.

Ikväll är det premiär och det finns bara ett fåtal platser kvar. Pjäsen ska spelas i fem veckor och Davood är exalterad.

– Jag ser fram emot att ha fullsatt här i kväll. Det ska bli spännande att se om rösten och kroppen håller. Och nerverna!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.