Foto: SVT/JordbruksverketVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jordbruksverket flyttar till nya stadsdelen

Uppdaterad
Publicerad

Jordbruksverket kommer lämna sina lokaler i centrala Jönköping. Verket ska flytta till helt nya lokaler vid södra Munksjön. Det avslöjade myndigheten på fredagen.

Anders Elfström, divisionschef

Jordbruksverket och dess föregångare Lantbruksstyrelsen och Statens jordbruksnämnd har funnits i de röda tegelbyggnaderna på Väster sedan 1977 när verket utlokaliserades till Jönköping, och är idag en av de största arbetsgivarna i kommunen med närmare 800 anställda.

– Vi är oerhört nöjda med den här lösningen, som innebär att vi kan anpassa lokalerna på ett bättre sätt efter våra behov, säger Anders Elfström, divisionschef på Jordbruksverket till SVT Nyheter Jönköping

Vid Jordbrorondellen

Idag blev det klart att verkat har skrivit på ett avtal om att flytta verksamheten ett par kilometer söderut till den nya stadsdelen vid södra Munksjön. 2021 kommer man att flytta in i nybyggda lokaler vid Jordbrorondellen. Byggnaden kommer bli åtta våningar hög.

– Tiden har helt enkelt sprungit ifrån de gamla lokalerna. Om vi skulle varit kvar hade vi ändå fått bygga om. Nu har vi kunnat påverka utformningen från början, säger Anders Elfström.

Minskad lokalyta

De nya lokalerna blir samtidigt mindre än de gamla, en tredjedel av ytan försvinner och hamnar på drygt 11.600 kvadratmeter.

– Vi behöver mer flexibla lokaler där vi kan utnyttja ytan på ett mer effektivt sätt och som stödjer vårt arbetssätt.

Vad händer då med de lokaler som ni hyr idag?

– Det vet jag inte, säger Elfström.

Oklart om Skogsstyrelsen

Idag finns även Skogsstyrelsen i samma byggnad, men det är ännu inte klart om även de kommer att flytta med. Den möjligheten utreds just nu. I så fall handlar det om totalt 900 anställda på de båda myndigheterna som berörs.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.