Se Ingrid Karlsson berätta om problemet med för låg ersättning till drabbade biodlare. Foto: SVT

Jordbruksverket: ”Biodlarna får högre ersättning om regeringen agerar”

Publicerad

Jordbruksverket har flertalet gånger lyft frågan om högre ersättning för bisamhällen som biodlare tvingas förstöra till Regeringskansliet. Nu lyfts frågan åter igen. Om en biodlares bisamhällen drabbas av en bi-sjukdom kan ersättningen som betalas ut från staten idag bli så låg som 100 kronor för fyra förstörda bisamhällen.

Det finns biologiska hot mot honungsbin, inte minst i form av olika typer av sjukdomar. En biodlare som exempelvis drabbats av en bi-sjukdom som amerikansk yngelröta, måste förstöra de drabbade bisamhällena. Enligt en lag som antogs på 70-talet och reviderades på 90-talet har en biodlare rätt till 100 kronor i ersättning per bisamhälle, en ersättning som endast lämnas om minst fyra bisamhällen går förlorade, dessutom ska en självrisk på 300 kronor betalas. Kvar blir 100 kronor att betala ut till den drabbade biodlaren.

Nu lyfter Jordbruksverket ännu en gång frågan om högre ersättning till biodlare som måste förstöra sina bisamhällen av olika anledningar.

– Vi har yrkesbiodlare i Sverige och för dem blir det här väldigt kännbart om man har flera bisamhällen och om de kanske dessutom blir av med väldigt många, då blir det väldigt, väldigt lite pengar som biodlaren kan leva på och köpa in nya bisamhällen för, säger Ingrid Karlsson på Jordbruksverket.

Bin viktiga för livsmedelsförsörjning

Hot mot honungsbin och vilda bin är ett indirekt hot mot samhällets livsmedelsförsörjning, det skriver Jordbruksverket i en rapport.

– I Sverige producerar vi bara femtio procent av den honung vi konsumerar, så det finns ju egentligen en stor marknad att expandera på och då är det är tråkigt om vi ökar importandelen ännu mer, säger Ingrid Karlsson.

Myndigheten skriver även i rapporten om att yrkesbiodlare kan hamna i konkurs och att hobbybiodlare kan komma att sluta med biodling på grund av den låga ersättningen som ges ut när en biodlare tvingas förstöra bisamhällen.

Har uppmärksammat regeringen

Myndigheten flera gånger under årens lopp lyft frågan om ersättning för olika regeringar. Nu görs det igen.

– Vi har tagit alla tillfällen vi kan att påtala detta för regeringen med alla kontakter vi har, det är de som har möjligheten att göra något åt detta, säger Ingrid Karlsson.

Se Ingrid Karlsson berätta om problemet med för låg ersättning till drabbade biodlare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.