Nu är julbelysningen uppe i Hestra igen. Foto: Bengt Palmqvist/Forma Hestra 2030

Julbelysningen tillbaka i Hestra

Uppdaterad
Publicerad

Julen i Hestra är räddad – i alla fall i två år framöver. Den lilla orten har fått dispens från Trafikverket till att sätta upp julbelysning längsgatorna.

SVT Nyheter Jönköping har flera gånger berättat om upprördheten över att en mängd mindre svenska orter blir utan julbelysning i år. Anledningen är att Trafikverket ser över användningen av sina elstolpar, och anser att det både kan vara ett brott mot ellagen och en säkerhetsrisk att låta föreningar hänga upp juldekorationer.

Fråghan lyftes till och med i Riksdagen i mitten av november.

Men Hestras samhällsförening, med ordföranden Bengt Palmqvist i spetsen, överklagade i en skrivelse till Trafikverket. Och fick rätt – i alla fall i två år till.

– Vi har fått dispens för de närmaste två åren, och ett antal direktiv att följa. Det har vi löst ihop med kommunen och entreprenören som sköter stolparna, säger Bengt Palmqvist.

Bengt Palmqvist, ordförande i Hestra samhällsförening. Foto: SVT

Förra lördagen kom belysningen upp längs Hestras gator.

– Vi har ett rätt bra system för uppsättningen, så det tog bara 1,5 timmar.

Anledningen till att Hestra samhällsförening, som hängt upp julbelysning i lyktstolparna i 20 år, fick dispens var bland annat att man för ett par år sedan investerade 350 000 kronor i att byta ut den gamla belysningen till en elsnålare led-variant.

– Vi försökte få kontakt med Trafikverket för att berätta det, utan att lyckas, och nu skrev vi att vi antingen ville ha dispens eller bli ersatta för investeringen, säger Bengt Palmqvist.

Det tog skruv hos Trafikverket, som godkände dekorationerna med vissa restriktioner.

– Det gäller vissa säkerhetsföreskrifter, men det är bara små korrigeringar från nuvarande regler, säger Bengt Palmqvist.

Hur förbereder ni er inför 2018, när dispensen går ut?

– Vi ska följa upp hur det går i år och redovisa det till Trafikverket. Vi anser oss ha undanröjt argumenten mot julbelysningen, till exempel sparar vi 95 procent av elförbrukningen med ledbelysningen, ellagen kan följas om parterna skriver ett avtal, och vad gäller hållfastheten på stolparna så har vi använt dem i 20 år och det har inte hänt något.

Och nu är julen i Hestra räddad?

– Stämningen inför jul blir helt annorlunda än när det är mörkt, det är viktigt både för butiker och för oss i samhället. Vi har bara fått positiva reaktioner – efter det här verkar folk i samhället uppskatta julbelysningen ännu mer än förut, säger Bengt Palmqvist.

Läs också: Nyheten om uteblivna julbelysningen blev viral – och förvanskad

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Julbelysning

Mer i ämnet