Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Emma Svensson och Annie Norberg driver butik på Asecs. De säljer bra trots att julhandeln i år spås minska. Foto: Jonas Tubbin

Julhandeln ser ut att minska för första gången på tio år

Uppdaterad
Publicerad

Den ekonomisk krisen ser ut att få konsekvenser för julhandeln i år. Handelns utredningsinstitut (HUI Research) spår att den kommer att minska för första gången på tio år.

– Inget vi har märkt av ännu, vi har redan sålt slut på ganska mycket julsaker, säger Emma Svensson, på Nelbae home på Asecs i Jönköping.

Hon och ägarkollegan Annie Norberg har drivit sin verksamhet i tre år och säljer också via nätet. En viktig del för dem är livesänd shopping via sociala medier. De visar upp varorna för kunder och svarar på frågor.

– Vi startade mitt under pandemin, och sedan kom ett krig och nu den ekonomiska krisen. Vi måste jobba hårt för att få det att fungera, säger Emma Svensson.

Julhandeln spås minska

De båda säljer inredningsprylar och kläder, men har trots det tuffare ekonomiska läget i samhället så här långt i höst sålt bra. De är inte särskilt oroliga för den nedgång som spås i julhandeln i år.

– Nej, det är vi inte.

Men Handelns utredningsinstitut spår att julhandeln i Sverige i år kommer att minska med 2,5 miljarder kronor jämfört med förra året. Nedgången beräknas totalt bli runt 3 procent.

Däremot spås dagligvaruhandeln att öka sin försäljning med 1 procent, medan sällanköpsvaruhandeln med kläder, böcker och möbler enligt prognosen kommer att minska med 5 procent.

I klippet hör du butiksägare och kunder ge sin sin på årets julhandel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.