K-vitamin väcker känslor

Uppdaterad
Publicerad

Fler föräldrar väljer att säga nej till att ge sina barn k-vitaminsprutan vid födseln, något som upprör känslor på sociala medier.

Allt fler föräldrar väljer att tacka nej till att ge sina barn k-vitaminsprutan vid födseln. Det är ett vitamin som förebygger risken för allvarliga blödningar hos barnet efter förlossningen.

– Föräldrar kanske tror att sprutan innehåller konstiga och farliga ämnen, men det gör det inte. Den innehåller två ämnen som kroppen inte kan producera själv, det ena är k-vitamin som är helt nödvändigt för kroppen. Det andra är sojaprotein, som inte heller kroppen kan producera, säger Martin Sturm som är barnläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Alla nyfödda barn i Sverige får idag sprutan, men föräldrar har rätt att säga nej. På sociala medier diskuteras frågan bland engagerade föräldrar.

–  För mig var det självklart att inte ge k-vitamin till mina barn, skriver en mamma på SVT Nyheter Jönköpings facebook-sida.

”Trygg i mitt beslut”

–  Man kan inte idag år 2017 vara så naiv så att man blint tror på en läkares ord – man är skyldig att själv informera sig. Att det saknas k-vitamin vid födseln – hos alla – är ingen plötslig magisk miss hos mänskligheten, det finns självklart en anledning, skriver en annan upprörd förälder.

– Jag är trygg i mitt beslut att tacka nej. Det här är inget beslut som man har tagit för att det är ”inne”, det här har man läst på jätte mycket om, säger en mamma som SVT Nyheter Jönköping varit i kontakt med.

Är det så viktigt att nyfödda får den här sprutan?

– Ja, det är viktigt. Jag är övertygad över att föräldrar vill sina barns bästa, det är viktigt att vara ödmjuk inför det.  Att man väljer att inte ge den för att man tror att den skulle vara negativ för barnet, säger Martin Sturm.

”Föräldrar ska vara skeptiska”

–  Föräldrar ska, tycker jag, vara skeptiska och vi i sjukvården måste kunna förklara alla de olika sakerna som vi rekommenderar, i det här fallet k-vitamin, säger Mikael Norman som är barnläkare och professor på Karolinska Institutet.

–  Jag tycker att det är bra att man är skeptisk, och använder nätet till exempel. Men där är just ett problem när man tittar på vad som skrivs på nätet, det är många gånger osakligt och det kan vara svårt att sortera olika roller, säger Mikael Norman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.