Kaféägaren döms för vållande till kroppsskada efter att ha serverat en kaka med jordnötter till en allergisk kund. Foto: TT

Kaféägare serverade kaka med jordnötter till allergiker – döms av hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna fick en allergisk reaktion och fick åka ambulans till sjukhus efter att ha blivit serverad en kaka som innehöll jordnötter på ett kafé i Jönköping. Nu dömer hovrätten kaféägaren för vållande till kroppsskada.

Det var i januari 2021 som kvinnan besökte kaféet med en väninna. Kvinnan frågade om kakan hon ville köpa innehöll nötter och fick till svar att den inte gjorde det.

Enligt kaféägarens egna uppgifter kontrollerade hon receptboken, efter att kunden hade blivit serverad kakan, och insåg då att kakan innehöll jordnötssmör. Hon bad då om ursäkt och kvinnan fick annat fika istället.

Fördes till sjukhus i ambulans

När den allergiska kvinnan lämnat kaféet försämrades hennes tillstånd. Den allergiska reaktionen resulterade i att en ambulans tillkallades. Ambulanspersonal gav henne en adrenalinspruta innan hon blev förd till sjukhus.

Tingsrätten friade kaféägaren, men nu ändrar hovrätten domen. Hovrätten menar att det finns ett ansvar hos kvinnan som driver kaféet att känna till vilka ingredienser som ingår i det som serveras och dömer därför henne för vållande till kroppsskada.

Hon döms att betala böter på sammanlagt 3 000 kronor, samt skadestånd till den drabbade på 900 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.