Odlaren Bitte Wilson tror på svenska jordgubbar till nationaldagen. Foto: Fredrik Weibull/SVT

Kan bli rekordår för svenska jordgubbarna

Uppdaterad
Publicerad

I flera veckor har det varit ovanligt varmt i landet för årstiden. Detta gör att flera experter och odlare tror att det kommer bli ett rekordår i volym för de svenska jordgubbarna.

I Axlarp utanför Forserum håller jordgubbsodlaren Bitte Wilson på och förbereder inför stundande jordgubbssäsong. I över 20 år har hon odlat jordgubbar på marken kring gården. Än så länge är de flesta jordgubbarna gröna men redan till nationaldagen kommer många av dem vara mogna.

– Nu är de flesta gröna så vi har inte börjat plocka ännu. Men som det ser ut nu så kommer vi att börja plocka nästa vecka, säger hon.

Innebär det att det kommer att finnas svenska jordgubbar att köpa till nationaldagen?

– Ja, som det ser ut nu så kommer det att finnas svenska jordgubbar på marknaden, säger Bitte Wilson.

Magnus Engstedt har jobbat som trädgårdskonsulent på Länsstyrelsen i över 40 år. Numera i egen regi. Enligt honom kan det bli ett rekordår i volym för de svenska jordgubbarna.

– I volym kommer det säkert att bli det, sedan kan vädret förändras men det finns goda chanser för odlarna att få en totalskörd som är väldigt stor i år, säger han.

Innebär det att priset på de svenska jordgubbarna kommer att vara lägre i år?

– Inte så mycket lägre. Det är klart att är det ett stort utbud så brukar alltid en vara sjunka i pris, säger Magnus Engstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.