Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Lotta Landing berättar om vikten att vaccinera sig mot den fästingburna sjukdomen TBE. Foto: SVT/TT

Hårt tryck – många vill vaccinera sig mot TBE

Uppdaterad
Publicerad

Fästingsäsongen har börjat och flera mottagningar som erbjuder vaccin vittnar nu om ett högre tryck, då många vill vaccinera sig mot TBE.

På den privata vaccinationskliniken Vaccinhuset  i Jönköping finns det ingen tid förrän i juni. Därför hänvisas många till drop-in bussarna som finns på olika platser i länet. Beroende på ålder behövs tre eller fyra doser för fullgott skydd.

– Normalt sett ska det gå en till tre månader emellan doserna men nu när säsongen har börjat så säger vi en månad, säger Lotta Landing sjuksköterska på Vaccinhuset.

Ökat intresse

Flera allvarliga fall av TBE har uppmärksammats i media och Folkhälsomyndigheten uppmanar befolkningen till att ta ställning till om man ska vaccinera sig. Det tror Lotta Landing bidragit till att allt fler vill vaccinera sig. 

Hör henne berätta mera om sjukdomen TBE i klippet ovan.

Även på Bra livs vaccinationsmottagning på ett av apoteken i Jönköping bekräftar man att man har fler som vill ha vaccin mot TBE nu. I region Jönköpings län pågår just nu en politisk diskussion om man ska låta TBE-vaccinet vara gratis för barn. Något beslut är inte fattat.

Lindriga symptom hos de flesta

De flesta som smittas av TBE får lindriga symptom och blir friska efter några dagar, men upp till en tredjedel får en inflammation på hjärnan eller hjärnhinnorna vilket kan leda till hög feber, svår huvudvärk, kräkningar och koncentrationssvårigheter.

De flesta blir helt friska, men ungefär en tredjedel som får en inflammation på hjärnan får långvariga eller bestående besvär så som trötthet och minnesstörningar, enligt uppgifter från Folkhälsomyndigheten.

TBE är en virussjukdom som kan orsaka hjärnhinneinflammation. Den sprids främst via fästingar och därför är det viktigt att vaccinera sig om man vistas mycket utomhus.

Fästingsäsongen pågår från mars till november men de flesta får TBE under sommaren. 

Symptomen kommer oftast inom en vecka efter smittotillfället men det kan ta upp till en månad innan de visar sig.

Det är vanligt att få huvudvärk, muskelvärk, trötthet och feber.

Källa:1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.