Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alicia Väcklén har väntat på stationen sedan strax efter sju. Foto: Pernilla Bursell

Strul i jultrafiken – buss blev 131 minuter sen

Uppdaterad
Publicerad

En buss mot Stockholm, Arlanda som skulle avgått från Jönköpings resecentrum vid 08.05 på juldagen blev över två timmar sen.

– Det står att den är 131 minuter sen, säger en av de väntande resenärerna.

Bussen, som körs av bussbolaget Vy Bus4you, ska ha fastnat i Borås på grund av haveri. Information om försening kom ut via mejl till resenärerna redan vid 07.20 på juldagen, men exakt hur sen bussen skulle bli framgick inte.

– Vi fick lite senare information om att bussen skulle vara 70 minuter sen, men nu har jag stått här i nästan två timmar, säger Emma Karlsson som under juldagen skulle åka med bussen till Mjölby.

Kollektivtrafik

Först runt kvart över tio rullade bussen in på stationen i centrala Jönköping.

– Jag ska till Stockholm och jobba, så det påverkar ju en del att bussen är så sen, säger en annan resenär.

Information enligt rutin

Vy bekräftar att det första mejlet med information om försening skickades ut vid 07.20.

– Information om försening kom som den skulle. Sånt här händer och det kan ibland ta tid att hitta ersättningsbussar. Därför kan det vara svårt att ge exakt tid på ny beräknad avgång, säger presstalespersonen för Vy.

JLTs Krösatåg ställs in

Sedan den 12:e december fram till den 7 januari så kommer flera linjer med Krösatåget att ersättas med buss. Enligt Länstrafiken beror det på att det just nu råder det brist på reservdelar till dieseltågen. De har därför beslutat att dra in en del av tågtrafiken till förmån för buss, över julhelgerna. Orter som påverkas är bland annat Nässjö, Jönköping, Vaggeryd, Vetlanda och Värnamo.

Den sträckan som drabbas värst av ovädret är den mot Halmstad. De som planerat att åka från Jönköping resecentrum, Nässjö resecentrum eller Värnamo station mot Halmstad kommer att få åka i ersättningsbussarna istället.

Ändringarna för även med sig en del förseningar. Bussarna beräknas att avgå ungefär 30 minuter till en timme efter den ursprungliga avgångstiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kollektivtrafik

Mer i ämnet