Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
I klippet hör du Acko Ankarberg Johansson, ordförande i partidistrikt Jönköpings län, reagera på Mattias Ingesons interna kritik mot KD. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT/RiksdagenVisa alla (2)
Visa alla (2)

KD-politiker ställer inte upp för omval

Uppdaterad
Publicerad

Mattias Ingeson, tung kristdemokratisk politiker från Eksjö, kommer inte ställa upp på fortsatta förtroendeuppdrag för partiet efter valet 2022. I ett inlägg på Facebook riktar han skarp kritik mot den politiska riktning som partiet har tagit.

Ingeson skriver att han inte kan göra sig till talesperson för ”det politiska projekt som den nuvarande partiledningen driver”. Han skriver också att han har svårt att acceptera att KD med värme har bjudit in Sverigedemokraterna.

”Jag tror helt enkelt inte på det högerkonservativa projekt som partiledningen driver med stort fokus på migrationskritik och hårda tag mot kriminalitet. Jag har tidigare sagt att jag behöver känna mig trygg med att mitt slit i valrörelsen inte gör Jimmie Åkesson till minister.”

Vill inte vara med i intervju

Mattias Ingeson vill inte ställa upp på en intervju och hänvisar via sms till att det han vill säga står i inlägget på Facebook.

”Jag har sagt det jag ville säga till mina väljare och mitt nätverk och har i övrigt inget intresse av bedriva en offentlig debatt om partiinterna processer medialt”, skriver han i ett sms till SVT Nyheter Jönköping.

Blir kvar i partiet

Mattias Ingeson meddelar dock att han kommer att fullfölja sina förtroendeuppdrag för innevarande mandatperiod, men alltså inte finnas tillgänglig för listorna inför valet. Han kommer dock inte lämna partiet.

”Jag tror fortfarande bergfast att kristdemokratin är den bästa grunden för ett gott samhällsbygge”, skriver han också i sitt inlägg på Facebook.

Ingeson sitter bland annat i regionstyrelsen och har även varit ersättare i riksdagen.

I klippet ovan hör du Acko Ankarberg Johansson, ordförande i partidistrikt Jönköpings län, reagera på partikollegan Mattias Ingesons kritik mot KD.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer