Kedjebrev skrämmer barn

Uppdaterad
Publicerad

Hotfulla kedjebrev via sociala medier där spöken hotar att döda den som inte skickar meddelandet vidare har den senaste tiden dykt upp hos flera barn runt om i landet. Lovis Mörk i Huskvarna är en av dom som drabbats.

– Det stod typ, jag är ett spöke, du läste inte fel. Sen stod det att om du inte skickar det här vidare till tio personer så kommer jag komma och mörda dig, berättar tioåriga Lovis Mörk.

– Vad tänkte du då?

– Jag blev rädd att någon skulle komma och mörda mig...

Meddelandena är inte nya, de dyker upp med jämna mellanrum och verkar ha sitt ursprung i gamla vandringssägner. Just nu sprids de på snapchat bland barn i bland annat Jönköpings kommun, Dalarna och Västerbotten.

Olika reaktioner

– Först tänkte jag att det är väl inte så farligt, det är ju sånt som snurrar runt med jämna mellanrum, men hon var rädd, berättar Marika Mörk, Lovis mamma.

Rådet till föräldrar är att prata med barnen och uppmana till att inte skicka vidare, trots det som står. Lovis mamma Marika gjorde just det och hon kontaktade även skolan och där har man också tagit upp det. 

– För en vuxen är det ju ingenting, men det är annorlunda om man är ett litet barn. Jag försökte förklara för Lovis att det inte var något att vara rädd för, men att det är viktigt att ta reda på saker och tings ursprung innan man skickar det vidare, fortsätter Marika Mörk.

Polisen

Enligt polisen är det inte brottsligt att skicka de här meddelandena vidare eftersom det inte är barnens mening att hota andra. Men meddelandet i sig skulle kunna vara ett olaga hot eftersom barn blir rädda och inte helt kan ta in, att det inte skulle kunna hända på riktigt.

– Man tänkte ju på det hela tiden. Det är ju så att man blev rädd och då tror man att det är på riktigt, säger Lovis Mörk.

– För att det ska kunna röra sig om ett olaga hot så ska det upplevas som att det finns en risk att det skulle kunna fullföljas. Vuxna kan ju lätt avfärda det här, men för barn är det annorlunda, säger Tommy Thorngren, presskommunikatör på polisen i Jönköping.

Polisen ser gärna att de här meddelandena anmäls så att man får en bild av hur de sprids. På så sätt skulle man kanske kunna hitta  ursprunget. Men polisen säger samtidigt att det är mycket svårt att utreda den här typen av hot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.