Foto: SVT

Kemi inspirerade elever genom färgglada experiment

Publicerad

Vad händer när man blandar grön karamellfärg, olja och saltvatten? Det var ett av experimenten som klass 6A på Runnerydsskolan i Nässjö testade för att uppmärksamma Kemins dag.

Det är 110.000 skolelever över hela landet som deltar i Kemins dag som infaller på fredag men hela veckan har den uppmärksammats.

På Runnerydsskolan i Nässjö har flera klasser gjort experiment på årets tema, blågul kemi.

– Egentligen så handlar det om att vi ska välja gröna råvaror. Det känner jag var tanken bakom experimenten, säger läraren Anki Hedberg som har kemi med klass 6A.

”Roligt med experiment”

Tillsammans gör de tre experiment som går ut på att på olika sätt separera färgen grön i gul och blå. Maribelle Chamoun som går i klass 6A, tycker att det är roligt att göra experiment.

– Kemin är ju ganska bra för miljön och för hela världen så det är ganska bra att kunna lite, säger Maribelle Chamoun.

Behov av personal

Bakom initiativet står branschorganisationen IKEM som vill väcka ett intresse för kemi hos skolelever. Branschen är i stort behov av personal framöver då runt 25 procent av de anställda inom kemiindustrin kommer gå i pension inom tio år, enligt IKEM.

Men även om man inte vill arbeta som kemist i framtiden finns det mycket att lära sig av att göra experimenten, enligt Anki Hedberg. I samband med Kemins dag har klassen diskuterat frågor kring bland annat miljö och klimatpåverkan.

– Jag har ett högt miljötänk och jag vill att mina elever också ska ha det. Vi pratar ofta om hur man kan göra saker bättre för miljön, säger Anki Hedberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.