Foto: Mikael Bergström/Region Jönköping

Kinesiska tandläkare fortbildas i Jönköping

Publicerad

Under två veckor har elva kinesiska tandläkare besökt Folktandvården i Jönköpings län för fortbildning. I november åker ett tiotal tandläkare från länet till Kina för att föreläsa.

De kinesiska tandläkarna kommer från provinsen Gansu i nordvästra Kina. En provins med 26 miljoner invånare som vill utveckla sin sjukvård och tandvård.

– De hade fått nys om att vi bedriver specilalistutbildning för tandläkare och kontaktade oss och undrade om de kunde få köpa utbildning av oss, säger Henrik Jansson, som är docent i oral hälsa vid Hälsohögskolan och övertandläkare vid avdelningen för parodontologi på Odontologiska institutionen.

Första provutbildning 2016

Under 2016 hölls en första kursomgång med 15 tandläkare från den kinesiska provinsen. De ansvariga var nöjda och beställde en ny kurs som avslutades i onsdags. Enligt Henrik Jansson finns det områden inom tandvården där provinsen Gansu ligger efter, men de har även en del kliniker med bra och modern utrustning.

– Min uppfattning är att de saknar många av grunderna för vanlig vårdhygien. Vilket många gånger leder till att de trots avancerad teknik inte får det vårdresultat man borde kunna förvänta sig.

Enligt Henrik Jansson har de kinesiska tandläkarna varit förvånade över att vi inte använder antibiotika som rutin vid behandling av exempelvis tandlossningssjukdomar. Hans förhoppning är att deras utbildningsinsats kan vara med och minska antibiotikaanvändningen i den kinesiska provinsen.

– Det finns ju problem med antibiotikaresistens där och vi hoppas ju att det här kan få betydelse.

Det finns även fler viktiga områden som skulle kunna utvecklas i Kina, menar Henrik Jansson.

– I Sverige har vi ju tandhygienister och vältutbildade tandsköterskor vilket gör att vi har en väldigt bra struktur i vår tandvård. Det finns inte där på samma sätt.

Utbytet med Kina kommer att fortsätta. I november är tio tandläkare från regionen inbjudna till Kina. På plats kommer de att besöka flera tandvårdskliniker och även föreläsa för tandläkare där.

– Det kommer att bli väldigt spännande att komma dit.

Samarbete om forskning

Förhoppningen är också att det ska bli ett samarbete kring forskning. Två kinesiska tandläkare finns under två månader på plats i Jönköping där de varvar tjänstgöring på Hälsohögskolan och Odontologiska institutionen.

– På sikt hoppas vi att kunna knyta dem till oss som doktorander, säger Henrik Jansson.

Han hoppas att samarbetet ska kunna gynna forskningen om tandhälsa som görs vid institutionen i Jönköping.

– För att göra bra kliniska studier krävs ett stort patientunderlag och i Sverige kan det ta tid att hitta individer. Kan vi har samarbete med tandvården i deras provinshuvudstad Lanzhou, med 3,5 miljoner invånare, blir det ett helt annat underlag, säger Henrik Jansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer