Kjäll Gustafsson dog i samband med att han försökte stoppa ett rån i en restaurang i Gislaved. Enligt Kjälls bror var det inte förvånande att han försökte stoppa rånet. Foto: SVT/Privat

Kjäll Gustafsson dödades när han försökte stoppa rånarna

Uppdaterad
Publicerad

– Min brorsa hade ett fruktansvärt civilkurage. Jag hade blivit mer förvånad om han inte hade ingripit, säger Stefan Citron, bror till Kjäll Gustafsson som dödades i samband med rånförsöket på en restaurang i Gislaved i lördags.

För Veckans brott berättar Stefan Citron att han fick samtalet om att hans lillebror Kjäll Gustafsson, 57, dött på lördagskvällen. Stefan, som bor i föräldrahemmet några mil därifrån, åkte direkt in till restaurangen på Stora torget i Gislaved.

– I lördags var jag bara likgiltig. I natt vaknade jag ett par gånger och bara grät men nu kan jag prata om det, säger brodern.

Man död efter rånförsök i Gislaved

Försökte stoppa rånarna

Enligt de personer på plats som brodern har talat med ska Kjäll Gustafsson ha velat stoppa de två eller tre maskerade männen som försökte råna restaurangen.

– Rånarna var i köket och skulle tvinga en ur personalen att öppna kassaskåpet, vilket var lönlöst eftersom restaurangen är kontantfri. När de kom ut därifrån försökte min bror stoppa dem, berättar Stefan Citron.

Men försöket misslyckades och Kjäll Gustafsson fick i stället ta emot ett dödligt hugg. Medan han avled på restaurangen försvann gärningsmännen på cykel, enligt vittnesuppgifter.

– Jag är inte förvånad över att han gick emellan. Jag hade blivit mer förvånad om han inte hade ingripit. Han hatade bråk, det var det värsta han visste.

Älskad familjefar

Kjäll Gustafsson växte upp strax utanför Gislaved men flyttade tidigt till Halland tillsammans med sin fru. Tillsammans har de tre barn och fem barnbarn. Han sålde nyligen sitt företag inom metallindustrin och såg fram emot att lägga ännu mer tid på styrketräning, som var en stor passion i hans liv. Nu fick livet, och den tid som familjen sett fram emot att få dela med honom, ett abrupt slut.

– Kjäll ställde alltid upp vad det än var. Barnen kunde ringa och fråga om barnvakt och han bara satte sig i bilen och åkte dit. Familjen är helt förtvivlad, säger brodern.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Man död efter rånförsök i Gislaved

Mer i ämnet