Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ser du hur det såg ut efter bussbranden i januari. Foto: Emma Johansson/SVT

Klarlagt vad som orsakade bussbranden i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det utrett vad som orsakade bussbranden i Jönköping i mitten av januari. Enligt rapporten som blev klar på onsdagen orsakades branden troligtvis av att bussen kört emot en vägbula i Norrahammar, där sedan sannolikt fläkten och dess kablage orsakat branden.

Fläkten är placerad alldeles i framkant och undertill på bussen med enbart en plastkåpa till skydd. Efter att bussen passerat vägbulan har chauffören sagt att han kände röklukt och att fläkten hade slutat fungera. Cirka sju kilometer efter sammanstötningen med vägbulan utbröt den våldsamma branden.

Enligt chauffören tog det ungefär en minut från det att lågor slog ut i framkant på bussen innan hela ekipaget var övertänt.

I rapporten står det att vägen delvis sjunkit framför vägbulan och att en annan buss haft en incident där, men att det då inte orsakade någon brand.

– Den vägbula som har varit ett problem i Norrahammar och som vi tror kan vara kopplat till brandorsaken är åtgärdad, säger David Lundberg, som är enhetschef på länstrafiken.

Våldsam brand

Det var runt 7.30 på lördagsmorgonen den 13 januari som gasbussen började brinna. Branden var våldsam och i närheten stod ett trähus som riskerade spridning, men räddningstjänsten kunde förhindra det.

När bussen började brinna fanns endast chauffören i den och ingen person skadades.

Hur ser du på brandsäkerheten på den aktuella busstypen?

– Vi upplever inga brister med brandsäkerheten. Det finns inga särskilda risker med våra fordon, det som troligtvis orsakade branden i bussen var en yttre påverkan. Den aktuella busstypen som drivs av biogas och har gastanken på taket brann på det sätt som den var konstruerad till att göra, gasen brann upp utan explosion, säger David Lundberg.

Fläkten där branden sannolikt började är placerad alldeles i framkant och undertill på bussen Foto: Trygg Hansa

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet som en tittare skickat in syns det hur bussen står i höga lågor. Farligt nära ett trähus som ändå klarade sig undan spridning. Foto: Tittarbild

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.