Nu är det klart med ny hyra för 6 000 lägenheter i Jönköping. Foto: SVT

Klart med nya hyror för 6 000 lägenheter i Jönköping

Uppdaterad
Publicerad

Nu är förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna GFR klara. I Jönköping innebär det att majoriteten av lägenheterna i Jönköping får en hyreshöjning på 4,2 procent, som börjar att gälla från den 1 mars.

Fastighetsägarna GFR sköter förhandlingarna av hyran för en rad privata hyresvärdar. Eftersom det är olika hyresvärdar ser höjningarna lite olika ut, men alla hyreshöjningar gäller från den 1 mars.

– Trots det svåra förhandlingsläget har vi lyckats nå en överenskommelse och värnat om förhandlingssystemet. Det känns även positivt att det inte blir någon retroaktiv hyreshöjning, jag vet att det kan vara tufft för många, säger Angelica Karlsson, förhandlare Hyresgästföreningen region Sydost i ett pressmeddelande.

Kraftigt ökade kostnader bakom höjningen

För en lägenhet med varmhyra blir höjningen 4,05-4,2 procent. I lägenheter med kallhyra höjs hyran med 2,05 procent och för lägenheter med kallhyra där varm- och kallvatten ingår blir höjningen 2,2 procent.

Inledningsvis yrkade Fastighetsägarna på en höjning på 9,55 procent från den 1 januari.

– En så hög höjning hade varit katastrofal för många hyresgäster. Den största anledningen till varför vi gick med på den här höjningen är för att hyresvärdarna ska kunna klara de ökade kostnaderna i samhället. Samtidigt ska det inte bara vara hyresgästerna som står för notan, det måste finnas en balans, säger Angelica Karlsson.

Så ser hyreshöjningen ut i olika lägenhetstyper

  • För lägenheter med varmhyra höjs hyran med 4,05 – 4,2 procent.
  • För lägenheter med kallhyra höjs hyran med 2,05 procent.
  • För lägenheter med kallhyra där varm- och kallvatten ingår höjs hyran med 2,2 procent.
  • För lägenheter där hushållselen ingår höjs hyran med 4,5 procent.
  • För lägenheter med varmhyra och individuell mätning och debitering av varmvattnet höjs hyran med 4,05 procent.
  • För lägenheter med presumtionshyra och investeringsstöd höjs hyran med 4,05 procent.
  • För lägenheter med presumtionshyra utan investeringsstöd höjs hyran med 2,4 procent.

Källa: Hyresgästföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.