I samma anda som utbildningarna skrevs avtalet under med alla parter på olika platser medan vd Marie Öhman satt i Jönköping. Foto: Jönköpings högskola.

Klart: Förskollärare ska utbildas i tre småländska kommuner

Uppdaterad
Publicerad

Efter att avtalen skrivits under står det nu klart att Eksjö, Värnamo och Oskarshamn får förskollärarutbildning till hösten. Högskolan i Jönköping kommer samordna och hålla i undervisningen som eleverna tar del av på orterna. På sikt ska detta grepp råd bot på personalbristen inom förskolor.

Med bristen på förskollärare har de tre kommunerna och Högskolan för lärande och kommunikation i Jönköping diskuterat frågan om ett möjligt samarbete. Svårigheten har legat i att få elever i Eksjö, Värnamo och Oskarshamn att pendla till Jönköping.

Lösningen har då blivit att skapa en utlokaliserad utbildning för förskollärare där högskolan agerar utbildningssamordnare. Ett koncept som beskrivs som unikt med garanterade praktikplatser i kommunerna, vilka även kommer anställa var sin doktorand.

Streamar utbildningen

– Att kunna knyta doktorander till utbildningen gör att vi både ytterligare fördjupar vårt samarbete men framförallt på sikt skapar bättre möjligheter för en skola på vetenskaplig grund ute i kommunerna, säger Jesper Boesen, samverkans- och forskningsmiljöansvarig på läroverket.

Föreläsningarna sker i Jönköping och streamas till föreläsningssalar på distans där eleverna i Eksjö, Värnamo och Oskarshamn kan ta del av undervisningen.

Planen är att utbildningarna ska starta för totalt 75 elever fördelat på de tre orterna till hösten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer