Det ångar för fullt ur de stora behållarna i skolköket på Erik Dahlbergs gymnasiet i Jönköping. Idag ska det bli soppa till de drygt 1.500 eleverna. Och idag går också startskottet för en veckas matsedel med mer fokus på miljön.
– Vi gör det här för att spara på miljön och försöka äta nyttigare och mer hållbart framöver. Vi hoppas kunna lära eleverna att äta nyttigare också.
Mindre kött, mer grönt
Ideén kom från en lärare på skolan och har nu spridits även till andra skolor. En klimatsmart vecka kommer att genomföras på samtliga kommunala gymnasieskolor i Jönköpings kommun.
– Erik Dahlbergsgymnasiet valde Klimatveckan som utgångspunkt för matsatsningen eftersom länet denna vecka har många aktiviteter kopplat till klimat och miljö. Ju fler som sätter fokus på vår miljö, livsstil och framtid desto lättare är det att få andra engagerade inom området, säger Michael Kinnader, som är lärare på skolan.
Och det man främst fokuserar på i skolköket är att minska köttkonsumtionen och laga mer mat som innehåller rotfrukter, bönor och grönsaker, framförallt närproducerat. Det blir också mer kyckling och fisk.
Det låter lite som mat som barn och unga egentligen inte är så förtjusta i?
– Ja, men fisk har blivit mer populärt och även vegetariskt. Eleverna på den här skolan är ganska medvetna, så det funkar bra. Jag hoppas de kommer att jubla över den här maten, skrattar Vasa Ostrovac.
Innebär det här en ökad kostnad för skolan?
– Det kan bli dyrare, det närproducerade till exempel, men förhoppningsvis är det värt det.
Efter att klimatveckan kommer skolan att fortsätta tänka mer på miljön genom att bland annat försöka minska matsvinnet.
– Vi har tänkt på miljön även innan men vårt mål att blir ännu bättre. Så vi kör ett test nu som kan bli början på något nytt.