I klippet hör du kyrkoherden Maria Åbergs reaktion efter branden. Foto: SVT/Emma Johansson

Klockstapel i Hagshult totalförstört i brand

Uppdaterad
Publicerad

Klockstapeln intill Hagshult kyrka i Vaggeryds kommun förstördes i en brand under natten till onsdagen. Det var ett vittne som ringde in och larmade om branden. Polisen misstänker nu att branden kan ha varit anlagd.

– Det var ju både chock och sorg. Det känns otroligt tråkigt det som har hänt, säger Maria Åberg som är tillförordnad kyrkoherde och fortsätter:

– Det är så många här som älskar sin kyrka.

Kyrkan började byggas på 1200-talet

När räddningstjänsten kom till kyrkan var tornet helt övertänt och styrkorna riktade in sig på att förhindra spridning till kyrkan.

– Vi lyckades med det, men hela tornet är rasat och totalförstört, säger Richard Wertheimer som är inre befäl på räddningstjänsten.

Hagshults kyrka är en medeltida kyrka som började byggas under 1200-talet. Själva klockstapeln byggdes 1775 och innehöll två klockor, en från 1600-talet och en från 1700-talet.

Till höger är det tidigare klocktornet som nu brunnit ned. Foto: Jönköpings läns museum

Det är oklart vad som har orsakat branden i klockstapeln. Det finns dock misstankar om att branden kan ha varit anlagd och polisen har inlett en förundersökning om mordbrand.

Biskopen uttalade sig

Biskop Fredrik Modeús reagerade i ett inlägg på sociala medier på nyheten om branden.

”På samma gång som jag är ledsen är jag tacksam att Räddningstjänsten lyckades hindra elden från att spridas till själva kyrkobyggnaden. Jag har varit i kontakt med kyrkoherden nu på morgonen för att uttrycka mitt deltagande och stöd till församlingen.”

Brandplatsen är avspärrad i väntan på en kriminalteknisk undersökning som ska göras så snart det är möjligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.