Bilden är en arkivbild. Foto: TT/SVT

Kommun kan betala miljonbelopp för uteblivna LSS-stöd

Uppdaterad
Publicerad

Vetlanda kommun kan tvingas betala runt 1,2 miljoner kronor i vite. Anledningen är att kommunen i flera fall inte ordnat fram platser på LSS-boenden inom tidsramen som lagen kräver.

Det är Inspektionen för vård och omsorg (IVO) som granskat fallen och ansökt hos förvaltningsrätten att kommunen ska betala vite för de uteblivna insatserna.

Enligt Vetlanda-Posten kan summan komma att ändras eftersom förvaltningsrätten ännu inte dömt i ärendena och kommunen har möjlighet att yttra sig ännu en gång om vitesbeloppet.

 – Vi har fyra ärenden där vi har beslutat att ansöka om särskild avgift. Sedan är det domstolen som agerar, säger Kaisu Kull, inspektör på IVO, till tidningen.

Inga lediga platser

Vetlanda kommun uppger för SVT att tre av fallen gäller uteblivna insatser om LSS-boende medan det fjärde ärendet gäller en annan typ av insats.

Enligt Marianne Karlsson, vård- och omsorgschef i Vetlanda, är anledningen att de tre insatserna uteblivit att det inte finns några lediga platser på LSS-boenden i kommunen.

– Vi behöver fler LSS-boende i Vetlanda och det har vi behövt en längre tid. Det tar tid, men nu finns det planer på att bygga och vi hoppas att det blir verklighet, kommenterar hon ärendena på kommunens hemsida.

Motsätta sig vitena

Enligt henne har Vetlanda kommun ännu inte bestämt om de ska motsätta sig vitena.

– Det handlar då om att kunna förklara hur den enskildes behov har tillgodosetts med andra insatser och stöd. Sen är det upp till förvaltnings­rätten att ta beslut i de enskilda fallen, säger Marianne Karlsson på kommunens hemsida.

LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, ska hjälpa funktionshindrade att leva ett så självständigt liv som möjligt och kommuner är enligt lag skyldiga att verkställa beviljade stödinsatser inom tre månader.       

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.