Gnosjö kommun har under årtionden köpt tjänster av entreprenadföretaget utan att upphandla. Kommundirektör Anna Engström medger brister. Foto: SVT

Gnosjö kommun riskerar böter

Uppdaterad
Publicerad

Gnosjö kommun kan ha gjort sig skyldig till lagbrott genom otillåten direktupphandling. Under årtionden har kommunen använt sig av ett entreprenadföretag utan att ha skrivit några avtal och endast gjort ett fåtal upphandlingar.

Det handlar till exempel om markarbeten, trädfällning, utfyllnad, och byggen som har beställts av teknik- och frItidsförvaltningen. Bara under förra året fakturerade entreprenadföretaget Gnosjö kommun på över 4 miljoner kronor för jobb som utförts. Ungefär samma summa blev det även 2016.

Och enligt kommunen har samarbetet med entreprenadföretaget pågått i över 40 år, utan att några kontroller ha gjorts av att allt har gått rätt till avtalsmässigt.

– Egentligen skulle vi ha upphandlat. Det här är inte okej, säger kommundirektör Anna Engström.

”Har bara rullat på”

Det är efter en granskning som SVT Nyheter Jönköping har gjort som bristerna har uppdagats. Anna Engström säger att samarbete med entreprenadföretaget troligen bara har rullat på genom åren, utan att någon har reagerat.

– Det har varit enkelt att ringa när behovet har uppstått. Ofta har det varit i akuta lägen, en vattenläcka till exempel.

Men det är också många planerade jobb?

– Ja, det är det också. Och då har man resonerat att det har varit småjobb som inte behöver upphandlas som jag har förstått det. 

Men upphandlingar borde har gjorts, säger Anna Engström och hon menar att kunskapen kring de här reglerna har varit bristfällig.

– Det har inte funnits kunskap om när det ska upphandlas. I det har vi brustit.

Men det är mycket pengar det handlar om, hur har det här kunnat pågå år efter år?

– Det är en bra fråga. Jag har inget bra svar på det. Det skulle inte ha varit så naturligtvis. Upphandlingar skulle ha genomförts och det är något vi kommer göra nu.

Misstänkt jäv

Enligt uppgifter till SVT Nyheter Jönköping ska det också finnas en misstänkt jävsituation mellan företaget och teknik- och fritidsförvaltningen. Den informationen har även kommundirektören fått till sig nu när saken har granskats.

– Ja, det är faktiskt så att det finns släktförhållanden och det är naturligtvis inte bra. Hade det varit upphandlat så hade det ändå kunnat bli det här företaget som fått upphandlingen. På en liten ort är det inte konstigt att man kanske är släkt. Men nu när det inte är upphandlat är det naturligtvis inte bra.

Enligt Konkurrensverket kan Gnosjö kommun ha gjort sig skyldig till otillåten direktupphandling. Och om ett ärende nu öppnas riskerar kommunen böter.

Vad händer för er del nu?

– Vi håller på att göra en upphandling på just den här typen av tjänster nu. Vi har också bokat in ett datum för utbildning i upphandlingsfrågor för cheferna på teknik- och fritidsförvaltningen. Vi är angelägna om att allt ska gå rätt till framöver, säger Anna Engström. 

  • En otillåten direktupphandling är när en upphandlande myndighet köper en vara, tjänst eller byggentreprenad från en leverantör utan att följa förfarandereglerna i upphandlingslagstiftningen och det inte finns ett tillämpligt undantag från annonseringsplikten eller upphandlingsskyldigheten.
  • Det kan exempelvis handla om att myndigheten köper direkt av en leverantör utan att annonsera trots att värdet av köpet överstiger direktupphandlingsgränsen.
  • Det kan också vara sådant som att ett korrekt upphandlat avtal förlängs utan att möjligheten till förlängning ingick i den ursprungliga upphandlingen eller att varor, tjänster eller byggentreprenader avropas från ett ramavtal som inte omfattar det som avropas.
  • Direktupphandlingsgränsen är 586.907 kronor per år enligt lagen om offentlig upphandling.

Källa: Konkurrensverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gnosjö

Mer i ämnet