Frågan om hemarbete eller inte har diskuterats mellan facket Vision och Socialförvaltningen i Jönköping. Förvaltningen vill att medarbetarna ska vara på kontoret. Foto: SVT

Nej till hemarbete under coronapandemin – facket riktar kritik

Publicerad

Anställda på Socialförvaltningen i Jönköping får inte arbeta hemma även om det finns en oro för coronaviruset. Därför riktar nu fackförbundet Vision kritik mot kommunen.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar de arbetsgivare som kan låta anställda arbeta hemifrån att överväga att göra det. Trots det vittnar fackförbundet Vision om att kommunanställda i Sverige inte alltid får arbeta hemma, inte minst i Jönköpings kommun.

– Känner en arbetare oro för smitta så ska man kunna arbeta hemifrån, säger Camilla Guander, enhetsadministratör på socialförvaltningen och ombud på fackförbundet Vision.

Ska vara på kontoret

På Socialförvaltningen i Jönköpings kommun får anställda inte arbeta hemma om de inte är sjuka, detta eftersom förvaltningen nu under coronapandemin befinner sig i ett ansträngt läge. Det finns ett ökat tryck på administrativa tjänster och därför vill förvaltningen att medarbetarna ska vara på kontoret.

– Vi arbetar för fullt och behöver ha hög närvaro för att lösa det uppdrag som vi har i detta mycket ansträngda läge, säger Stefan Österström, chef på Socialförvaltningen i Jönköping.

Om en medarbetare har symptom som exempelvis förkylning ska den personen ha en dialog med sin chef, därför avvisar socialförvaltningen inte hemarbete helt och hållet. 

Men att inte få arbeta hemma trots oro för coronaviruset är något som fackförbundet, Vision, är kritisk till, hör mer om det i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.